Ljubljana
031 231 681
info@matinarava.si

Delavnica: Potovanje Mother Nature

Že od začetka projekta nam je bila v navdiha zgodba junakovega popotovanja, ki opisuje arhetip potovanja, ki ga doživi vsak junak oz. junakinja. Model je postavil Joseph Campbell in ga opisal v knjigi Junak tisočerih obrazov.

Zgodbo junaka smo preslikale v zgodbo materinstva in nastala je univerzalna zgodba potovanja matere.

Delavnica Potovanje Mother Nature

Da bi lahko celostno izkusile zgodbo materinstva, smo pripravile kurikulum za delavnico z naslovom Potovanje Mother Nature. Delavnica obsega šest srečanj, vsako pa je posvečeno delu tega potovanja. Delavnica temelji na deljenju naših zgodb ter ozaveščanju naših izkušenj preko ustvarjalnosti in povezovanja z naravo.

Termine prihodnjih delavnic bomo objavili v novičniku. Ob prijavi prejmete tudi izvleček iz kurikula.

Da bi zagotovile primerljivo vsebino delavnic, ne glede na to, kje se odvijajo in kdo jih vodi, smo pripravile kurikulum za facilitatorje.

Ključne momente te zgodbe smo prenesle tudi v načela, ki jih najdete v vodniku in kartah.

Načelo Prisluhni klicu nas vabi, da pustimo za seboj dekliško identiteto in se pogumno podamo na potovanje.

Načelo Prečkaj prag predstavlja začetek materinstva kot obred prehoda, prehoda v našo novo vlogo, vlogo matere.

Materinstvo je prelomno obdobje. Preizkušnje v pravljicah poosebljajo zmaji, ki jih junak srečuje na poti. Načelo Spoprijatelji se s svojimi zmaji predstavlja običajne »zmaje« mater in nas opominja na ženski pristop, ki nam narekuje, naj zmaja ukrotimo, namesto da se z njim borimo, naj iščemo podporo in zaveznice ter ustvarjamo skupnost mater.

Načelo Bodi s temo predstavlja simbol, ki se pogosto pojavlja v starodavnih mitih, podobo »kitovega trebuha«, ki pooseblja arhetip smrti in ponovnega rojstva. Veliki krizi sledi vdaja, vdamo se in sprejmemo nove okoliščine takšne, kakršne so, tu in zdaj. Nove okoliščine lahko vodijo v ponovno rojstvo in spoznanje, da stiske nosijo globji pomen. Njihov namen je, da nas nečesa naučijo in igrajo pomembno vlogo pri procesu preobrazbe v mater.

Načelo Poišči svoj eliksir nas spodbuja, naj poimenujemo in sprejmemo nove dele sebe in darove materinstva.

Načelo Sprejmi svojo senco nas vabi, naj se zavemo ponavljajočih se družinskih vzorcev, vzorcev iz otroštva in tem, s katerimi se kot odrasla oseba lahko končno soočimo in jih spremenimo.

Načelo Vzpostavi novo ravnovesje nas vabi, naj ponovno vzpostavimo harmonijo, tokrat kot mati, ženska, ki je doživela popolno preobrazbo in se uskladila s svojim novim življenjskim obdobjem.