Mother Nature 2

Strateško partnerstvo Erasmus+

PROJEKT
Mother Nature 2
2021-2023

Mednarodno sodelovanja s financiranjem iz Evropskih sredstev poteka med 2021 in 2023. V tem času bomo z mednarodno ekipo ustvarile priročnik za povezovanje z naravo in ozaveščanje ekoloških izzivov, ki ga bodo spremljale karte. Poleg tega bomo snemale podcaste o materinstvu in pripravile spletni tečaj o vodenju ženskih krogov.

Mama je vodja

Aktualni projekt naslavlja temo, kako mame delujejo kot vodje ne samo v njihovih družinah, temveč tudi skupnostih. Poleg tega iz želje po bolšji prihodnosti svojih otrok delujejo trajnostno in vnašanje v svojo okolico pozitivne spremembe v ekološkem načinu bivanja.

Slovenska ekipa

Lara Kastelic je že od samega začetka del mednarodne ekipe Mother Nature in skrbi, da se projektne aktivnosti odvijajo v Sloveniji. 

Partnerska organizacija v projektu strateškega partnerstva Erasmus+ je Preplet – društvo za ustvarjalno skupnost.

Lara

Kako se ženska, ki ni mama odloči, da bo del 3-letnega projekta o materinstvu. Začuti No, na začetku sem mislila, da bo društvo del projekta zato, ker sta dve kolegici postali mamici in bo to super projekt za njiju. Mednarodno sodelovanje zahteva stalno pripravljenost in kup časa na spletnih sestankih, tako da je na koncu projekt (p)ostal moj.

S sodelovanjem v projektu sem dobila ogromen vpogled v doživljanje ženske, ki postane mama. Predvsem pa, da je vse zelo drugačno od idej, ki nam jih predstavlja družba kot so npr. srečka nosečka, če je otrok zdrav je vse v redu, še vsaka je rodila, porodniška je enostavna… Moj vpogled je, da materinstvo žensko preobrazi in obrne njeno življenje na glavo (v večini primerov).

Skozi projekt sem našla svoj smisel v spodbujanju žensk, da vodijo ženske kroge, ker sem sama skozi kroge dobila ogromno podpore in smisla. Po drugi strani pa delam kot facilitarka (t.j. vodim skupinske procese), zato mi je v veselje voditi delavnice o tem, kako sploh voditi ženske kroge.

Več o meni

Prvo srečanje mednarodne skupine

Je potekalo aprila 2022 na Madžarskem.

Trening na Madžarskem

Mednarodna skupina žensk, se je julija 2022 srečala na Madžarskem in raziskovala vsebine voditeljstva in povezanosti z naravo.

Srečanje Mother Nature Slovenija in predstavitev novih kart

Novembra 2022 je potekal dogodek, kjer so udeleženke spoznale nove karte na temo ženskega voditeljstva in ekološke trajnosti.

EKIPA

Smo mednarodna skupina, ki je ustvarjala Mother Nature med 2017 in 2020
ter nadaljujemo v novem projektu do leta 2023.

Ági Berecz

Ági od leta 2004 deluje na področju okoljske vzgoje. Izobražuje predvsem mlade in odrasle, in sicer o trajnostnem razvoju. Odkar se je navdušila nad ekopsihologijo, globoko ekologijo in jogo, se je preusmerila v raziskovanje notranje osebne preobrazbe. Je ustanoviteljica društva Pandora Egyesület na Madžarskem. Živi v madžarski vasici, je koordinatorka mednarodnega projekta Mother Nature, predvsem pa je mama dveh deklet. V sklopu projekta Mother Nature se posveča predvsem snovanju močnih podpornih skupin za matere.

Eszter Laszlo

tbw

Valentina Cifarelli

 Leta 2005 je začela svojo pot kot oblikovalka, vodja in facilitatorka mednarodnih projektov za mlade odrasle. Od takrat raziskuje in razvija načine, kako podpreti in voditi ljudi pri prehodu iz izobraževanja v zaposlitev.  Po delovnih izkušnjah v zasebnem in javnem sektorju je leta 2012 soustanovila neprofitno organizacijo Paradiso Ritrovato in tako prevzela vajeti v svoje roke. Je mama, z ljubljeno družino živi v majhni skupnosti v hribih Emilije – Romanje v Italiji. Tam skrbi za čebele, rastline in ljudi, ki izkušajo bogato in izzivov polno življenje v skupnosti.

Sara Galeotti

Sara je facilitatorka, grafična oblikovalka in grafična facilitatorka. Skrbno in z ljubeznijo je oblikovala vizualno podobo projekta Mother Nature. Dela in živi v Casi del cuculo, skupnosti treh družin sredi ljubkih hribov v deželi Emiliji – Romanji v Italiji. Kot facilitatorka in trenerka sodeluje pri različnih projektih, ki so povezani z razvojem skupnosti, krepitvijo zmogljivosti in poklicnim izobraževanjem. Rada potuje, pripravlja veganske sladice in riše s svojo hčerko. Je mama Grete in Livia. Med pisanjem in oblikovanjem vodnika je pričakovala svojega drugega otroka.

Lara Kastelic

Lara se radovedno navdušuje nad trajnostnim načinom življenja, ki združuje ekološke in socialne vidike. Po končanem študiju biologije je leto dni živela v ekovasici v Nemčiji, kjer je dodobra spoznala življenje v skladu z etikama skrb za Zemljo in skrb za ljudi. Leta 2014 se je vrnila v Slovenijo in sodelovala pri številnih permakulturnih projektih in projektih alternativnega poučevanja. Trenutno dela z otroki, mladimi in odraslimi. Projektu Mother Nature se je pridružila, ker je čutila, da bo to zanjo izjemno poučno potovanje, ki jo bo podprlo pri njenem osebnem odnosu do materinstva.

Jana Lemke

Jana je pisateljica, certificirana učiteljica zen joge, psihologinja, usposablja se za sistemsko terapevtko, predvsem za delo, ki temelji na čuječnosti. Obenem je radovedna mama, zato (in ne samo zato) najraje dela z ženskami v prehodnih obdobjih, še posebej z mamami. Jana je certificirana vodja procesov v divjini, vodila in spremljala je številne programe za mlade odrasle, ki so vključevali 24-urno ali tridnevno osamo v divjini, imenovano Iskanje vizije (Vision Quest). Na podlagi osebnih izkušenj se je odločila, da bo prakso v naravi raziskala in o njej napisala doktorat. Leta 2018 je tako izdala knjigo z naslovom Exploring Human Nature: A Reflexive Mixed Methods Enquiry into Solo Time in the Wilderness. Jana v projektu Mother Nature vidi zanimivo in edinstveno priložnost za prepletanje področij, ki so zanjo pomembna tako v osebnem kot poklicnem smislu: delo z ženskami, ustvarjalnost in narava.

Looby Macnamara

Looby je mati dveh čudovitih hčerk, ena je že velika, druga pa hitro raste. Je avtorica knjig People and permaculture, 7 ways to think differently ter Strands of infinity. People and permaculture je prva knjiga, ki je uporabo permakulturnih načel in permakulturnega načrtovanja prenesla na sisteme, ki temeljijo na ljudeh. Je avtorica Design weba, okvira za celostno načrtovanje, ki je bil že neštetokrat uporabljen po vsem svetu za različna osebna in socialna načrtovanja.Živi na 8-hektarski posesti v Herefordshireju, kjer vodi izobraževalno-demonstracijski center Applewood Permaculture Centre. Looby je soustanoviteljica projekta Cultural emergence, ki podpira osebne in globalne spremembe na področju regenerativne kulture. Projekt Cultural emergence razvija v izjemno učinkovito orodje, ki ga bo delila v svoji naslednji knjigi. www.LoobyMacnamara.com

Mother NAture

PANDORA ASSOCIATION  Madžarska

Društvo Pandora je bilo ustanovljeno leta 2012 in ima svoj sedež v Budimpešti na Madžarskem. Namen organizacije je prenos znanja in praktičnih rešitev na področju harmoničnega življenja z naravo, aktivnega državljanstva in gradnje skupnosti za bolj trajnostno prihodnost.

PANDORA.ORG.HU

PARADISO RITROVATO – Italija

PARADISO RITROVATO  Italija

Je italijanska organizacija, ustanovljena leta 2012 z namenom izobraževanja o trajnostnem razvoju. Njihov cilj je širjenje znanja in praktičnih rešitev za trajnostni način življenja in sledenje svoji poklicanosti.

PARADISORITROVATO.ORG

Preplet

PREPLET
Slovenija

Ekološko, socialno in kulturno društvo za ustvarjalno skupnost deluje od leta 2007 v Grosuplju. Namen organizacije je nudenje priložnosti otrokom in mladim za njihovo ustvarjalno izražanje. Delo temelji na vrednotah ekološke trajnosti in socialnega vključevanja.

PREPLET.ORG

CASA DEL CUCULO 
Italija

Italijanska zadruga je bila ustanovljena leta 2010 z namenom skupnega raziskovanja gradnje skupnosti in socialnega razvoja preko ne-formalnih pristopov dela. Njihov cilj je ustvarjanje kulturnih projektov, produktov in procesov, ki spodbujajo socialno in kulturno inovacijo ter urbano regeneracijo.

CASADELCUCULO.ORG

PERMACULTURE ASSOCIATION UK  Združeno kraljestvo

Britanska permakulturna organizacija podpira svoje člane in permakulturno mrežo za razvoj skupnosti v Veliki Britanij, kot tudi globalno. Z uporabo permakulturnih etik in načel uporablja permakulturno načrtovanje za ustvarjanje trajnostne prihodnosti.

PERMACULTURE.ORG.UK