Potek projekta

Verjamemo, da je materinstvo, še posebno v prvih letih, izjemno! Gremo skozi nepričakovane spremembe, srečamo in presežemo izzive ter doživljamo preobrazbo. Pridobimo in okrepimo nove veščine, tako imenovane mehke veščine: reševanje problemov, sočutje, upravljanje in mnoge druge. Materinstvo je izjemna učna izkušnja informalnega učenja.

Postati mama je proces prehoda, proces iniciacije v naslednjo fazo odraslega življenja in našo povezanost z Materjo Zemljo. Je edinstvena izkušnja preobrazbe, ki je v moderni družbi večinoma spregledana in pogosto nerazumljena. Tekom projekta želimo na popotovanje materinstva gledati z novimi očmi, odkrivati zaklade, ki jih prinaša pot in najti naš pristen način, da jih sprejmemo in z modrostjo uporabimo v vsakdanjem življenju. 

 Z uporabo naših orodij želimo materam pomagati, da ozavestijo svoje učenje in se povežejo s svojo notranjo in zunanjo naravo.

Naš cilj

Splošni cilj projekta Mother Nature je ponuditi strokovnim delavcem orodja za izobraževanje odraslih in veščine, da podprejo in opolnomočijo matere v razvijanju, prepoznavanju in cenjenju veščin, ki jih pridobijo skozi učno izkušnjo materinstva. Kajti tako lahko podpiramo njihovo zaposljivost, socialni in profesionalni razvoj.

Potek projekta

Mother Nature Project Workflow

Po mnogih mesecih sanjanja in načrtovanja se je projekt začel novembra 2017. Projektno ekipo sestavljamo 9 žensk in 1 moški iz Madžarske, Nemčije, Italije, Slovenije in Velike Britanije. Na začetku smo se srečevali vsak teden, da smo določili okvirje dela, osnovne dogovore, logistične podrobnosti in delovno kulturo. O projektu smo obvestili naše kolege in druge organizacije. 

Prvič smo se osebno srečali januarja 2018 v skupnosti Sončni grič v Sloveniji. Bilo je prijetno se končno srečati v živo, spoznati drug drugega, čutiti duh skupine, izmenjati ideje in izobraževalne pristope, podeliti lastne izkušnje materinstva in pričeti načrtovati metodologije dela in prvi trening. 

V Italiji so pripravili dogodek za mame in skupaj preizkušali model potovanja Matere Narave. 

V sledečih mesecih smo člani ekipe samostojno raziskovali izobraževalne metode in vsebine, ki jih želimo vključiti v projekt. Srečevali smo se preko spleta, da smo pripravili trening na Madžarskem, grafično podobno in spletno stran opremili z vsebino. Prav tako smo pripravili Facebook stran, kjer nas lahko spremljate. 

Marca 2018 smo vzpostavili spletno stran in k sodelovanju povabili udeležence prvega pilotnega treninga. 

V aprilu se je zgodil predstavitveni dogodek na Madžarskem skupaj s celodnevno delavnico potovanja Mother Nature.

Junija 2018 smo na Madžarskem organizirale pilotni trening za mame, kjer smo preizkusile vaje in aktivnosti, ki so bile kasneje vključene v delavnico Potovanje Mother Nature. Nekaj udeleženk treninga se je odločilo, da bo preizkusilo Potovanje Mother Nature s svojo lokalno skupino. Potovanje (ki je takrat vključevalo 4 srečanja), je tako preizkusilo več kot 50 žensk. Na podlagi njihovih povratnih informacij, smo Potovanje Mother Nature razširile na 6 srečanj.

Decembra 2018 je imela ekipa mednarodni sestanek v Nemčiji, v skupnosti Nature Community. Glavna tema je bila izbor načel, ki bodo v vodniku ter na kartah. Naši ekipi se je pridružila tudi Liza, ki je z nami pričela razmišljati, kaj se bo zgodilo po končanem financiranju.

Marca 2019 smo organizirale trening v Italiji. Mestece Mondaino je gostilo našo skupino babic, doul, svetovalk za dojenje in druge ženske, ki delajo z mamami. Namen treninga je bil, da metodologijo, ki smo jo ustvarile, predstavimo strokovnim delavkam, ki delajo z mamami. Bile so navdušene!

Poletje je minilo v znamenju lektoriranja končevanja angleških materialov, da smo jeseni lahko začele gradiva prevajati v druge jezike.

Oktobra 2019 je potekalo srečanje ekipe v Angliji, na posestvu Applewood. Vroča tema je bila organizacija predstavitvenih dogodkov v partnerskih državah.

In med vsemi pripravami na zaključek projekta, se je ekipa še enkrat srečala januarja 2020 v Budimpešti, da prične pripravljati dokumentacijo za zaključno poročilo.