Refleksija udeleženk o spletnem tečaju vodenja ženskih krogov

Nekaj udeleženk sem prosila, da mi napišejo, kaj so se naučile skozi spletni tečaj o vodenju krogov. Zanimalo me je:

  • Kaj je bilo novo?
  • Kaj je bil največji izziv?
  • Kaj te je presenetilo?
  • Kaj ti je bilo neprijetno ali dolgočasno?
  • Kaj si se naučila od drugih udeleženk?
  • Kateri trenutek ti je najbolj ostal v spominu?
  • Kako bi v enem stavku zapisala svoje ključno spoznanje?

Tečaj za voditeljico ženskih krogov Mother Nature mi je dal veliko več, kot sem si sprva predstavljala. Zase bi lahko rekla, da nisem ravno največja navdušenka nad spletnimi tečaji. Morda tudi zato, ker pri meni na ta način hitro lahko pade nivo delovne vneme, ki jo moram ohranjat. Tokrat pa sem doživela popolnoma novo sfero online tečaja, saj je Lara vse skupaj vodila s tako lahkotnostjo. Vsako srečanje je uspela narediti na način, da smo se počutile sproščene in povezane druga z drugo. Neprijetnih trenutkov nisem občutila in pri sebi nisem zaznala strahu, ko sem morala tudi sama kaj dodati. Zelo mi je bilo všeč, da sem na tečaju spoznala tudi druge sovoditeljice, od katerih sem prejela kak koristen nasvet ali pa so me enostavno napolnile s svojo energijo. Moje ključno spoznanje, ki sem ga pridobila na samem tečaju, pa je, kako resnično lahko poslušam globoko iz srca, iz sebe. Da pri tem ne razmišljam o rečeh, ki bi jih sama želela povedati ali o težavah, ki me v nekem trenutku pestijo. Ampak enostavno samo sem, prisotna, s svojo celotno pozornostjo usmerjena v soudeleženko kroga, ki nam odpira svoje srce skozi svojo zgodbo. Tako dragoceno in zlahka prenosljivo v moj vsakdan.

Hvala,

Tjaša Fritsch Križaj


Spletnega tečaja za vodenje krogov Mother Nature sem se udeležila, da bi predvsem spoznala nove ženske, saj sem imela že kar nekaj znanja o vodenju krogov in sem jih tudi že vodila. Kljub temu mi je prav prišel koncept 9 korakov, ki jih lahko po želji dodatno razširim in obogatim. Dobila sem tudi še kakšno koristno informacijo več o vlogi facilitatorke.

Največji izziv so mi še vedno finance. Čeprav želim, da so krogi dostopni vsem in bi jih najraje izvajala brezplačno, se zavedam, da vanje vložim določeno energijo in čas, ki bi ju sicer vložila v služenje kruha. Zavedam se tudi, da so izjemno zdravilni in da si osebe, ki to nudimo, zaslužimo ustrezno finančno plačilo, saj pomagamo k bolj zdravi in povezani družbi. Če so mame v redu, so v redu družine in so v redu otroci – naš prihodnji rod!

Na ženskih krogih se lahko vsakič bolj odprem. Kot voditeljica in kot udeleženka. Bolj sem odprta, več pestrosti lahko sprejmem, ne da bi se počutila ogroženo. In to me neznansko bogati. Od udeleženk se učim, da je mogoče živeti na najrazličnejše načine in da moja stališča niso vedno najbolj pravilna. V sočutnem okolju jih lahko mehčam. Tako sem vedno bolj odprta in povezana.

Vsakič me najbolj presune, ko mi katera ženska pove, da sem nanjo naredila vtis s tem, kar sem povedala. Ali da si me je zapomnila kar tako. Zaradi energije ali morda glasu. Glede na to, da že vse življenje živim bolj kot ne v prepričanju, da sem nevidna in neslišna, mi je to nekaj povsem novega. V prvi vrsti mi daje potrditev, da sem sploh živa, v drugi pa, da sem nekomu pomembna. Da me je nekdo videl in slišal.

Po vsakem krogu vedno znova pridem do ugotovitve, da so ženski krogi ena od najbolj zdravilnih praks, kar sem jih imela priložnost spoznati.


Tečaj za vodenje krogov mi je bil presenetljivo globok, veliko sem se naučila tako od voditeljice, kot tudi od ostalih udeleženk. Od njih sem se naučila nekaj trikov komunikacije v krogih, pa prisluhnila njihovim izkušnjam in opazovala različne načine navigiranja dogajanja v ženskem krogu. Najbolj mi je ostalo v spominu, kako smo se na krogih, ki s(m)o jih vodile udeleženke ženske odprle druga drugi, kljub temu da se nismo poznale in smo se videvale preko spleta. Moje ključno spoznanje pa je bilo, da je vodenje krogov “skill”, kot vsak drug, obenem pa uspeh ni odvisen samo od mene.


Na tečaju za vodenje ženskih krogov MotherNature Slovenija je zame bil nov sam po sebi že krog kot
terapevtsko sredstvo.
Največji izziv je bil verjeti vase, da sem zmožna odvoditi krog. Biti ranljiva in hkrati voditi njih k svoji
ranljivosti. To mi je vsakič znova največji izziv.
Presenetila me je terapevtska moč kroga. Terapevtska moč skupnosti. Čeprav je skupnost nekaj v kar
najgloblje v sebi verjamem kot v način ki obstoja posameznika in družbe, sem ostala ganjena kako
neverjetno velika in blagodejna je ta moč.
Neprijetno mi je vsakič znova ponujati svojo ranljivost in mehkobo, da lahko odvodim krog.
Dolgočasno nič.
Od drugih udeleženk sem se naučila, da nisem sama. Vsakič znova se to naučim. Skozi nesteto
podobnosti in podrobnosti, ki si jih delimo v zivljenju kot ženske. Upam, da se bom imela priložnost
tako učiti celo življenje. Sem se tudi naučila razlicnih finesnih prijemov pri vodenju krogov.
Najbolj mi je ostal v spominu trenutek, ko smo postale eno. Ta ranljivost deljenja in držanja proatora
druga drugi, tega razumevanja in dobrega namena.
Ključno spoznanje je zame je bilo to, da obstaja varen prostor za negovanje ženske in je za vsako
zelo vreden.


Sprva se moram zahvalit za priložnost, da sem se lahko vodenja ženskih krogov učila od vseh udeleženk in hvala tebi Lara za ves vložen trud, za tvoje profesionalno predajanje znanj o ženskih krogih in metodiki dela. Sama vsebina tečaja je bila zelo zanimiva, spoznala sem kar nekaj novih načinov izvajanja krogov. Znaje je bilo predano na zelo čuten način, kar mi je bilo zelo všeč. Vsekakor sem bila skeptična glede srečevanja z dekleti v online ženskih krogih, a sem že pri prvem dobila res dober odziv in sem svoje mnenje spremenila. Tudi na online ženskih krogih je lahko dosežena tista magija povezovanja žensk in držanje prostora, ki je v krogih zelo pomemben, da so lahko ženske slišane in se lahko izrazijo ter delijo svoje misli in emocije. Meni osebno je bil največji izziv to, da so v online krogih, prisotni tudi drugi družinski člani in zato je lahko v nekem trenutku ta intima kroga prekinjena. V krogih, ki so v živo se lahko ženske bolj posvetijo sebi in se bolj odprejo.

Ko smo zaključile s tečajem sem ugotovila kako nujno potrebni so krogi za ženske, ki so morda v kakršni koli stiski ali težkih občutkih pravzaprav za čisto vse ženske.V tem noro hitrem svetu, ki nas pelje v individualnost še toliko bolj potrebujemo skupnost, v kateri smo slišane in smo to kar smo.

TeaLuna


Skozi spletni tečaj sem se naučila kaj ženski krog sploh je, kako izgleda, kako se na krog pripravit, tako notranje v sebi kot prostor in središče samega kroga. Največji izziv mi je bil sama priprava na krog, saj dokler nisem sama vodila kroga, si nisem predstavljala kako je pomembno da si sam dobro pripravljen in da imaš vse pripomočke ki jih boš uporabljal tekom kroga pri sebi. Ter da se sam krog lahko ne izteče tako kot si si predstavljal na začetku in da so možne tudi morebitne motnje med samim krogom. Presenetile so me ilustracije na kartah Mother natur, res so posebne, vsaka karta je edinstvena. Neprijetno mi je bilo na začetku govorit o sebi oziroma delit to kar me je karta nagovorila. Ko sem pa prešla preko te moje blokade, mi je bilo vse super. Od drugih udeleženk sem se naučila predvsem strpnosti do sogovornica, da jim ne skačem v besedo, da ima vsaka svojo osebno mnenje in da ista karta, vsako udeleženk lahko drugače nagovori. Najbolj mi je ostalo v spominu med samim krogom da smo vsaj dve udeleženke potegnile isto karto iz kupčka, da smo se usakič povezale med seboj, četudi preko ekranov, da smo se imele zelo lepo, da smo bile kot družina.

Moje ključno spoznanje je, da je za dobro izvedbo ženskega kroga z Mother Nature kartami zelo pomembna dobra priprava, smo med seboj spoštljive in kako je pomembno da pripeljemo ženski krog v vsako vas.

Špela Frančeškin


Tečaj vodenja ženskih krogov po principu MN mi je všeč predvsem zaradi sistematičnosti. Spletna učilnica je res pregledno narejena, veliko poglavij pa pomaga, da se znajdemo. Všeč mi je tudi prikaz kroga v živo (video), osebne izkušnje predavateljic, vzpodbuda k interakcijami med udeleženkami tečaja in seveda naša srečanja preko zooma.

Kljub temu, da sem že pred tem tečajem vodila ženske kroge, me je tečaj vzpodbudil, da sem stopila iz cone udobja. Tako sem prvič vodila ženski krog preko spleta.


Prvič sem bila v resnici deležna cele jasne strukture, kako bi naj krog izgledal. Sej sem prej že kakšnega vodila, ampak so bili elementi dani not po navdihu. Tukaj pa je vse jasno in logično – in ko pogledam celoto, tudi zelo pomembno in potrebno.

Najbolj sem se ‘lovila’ pri razlagi ‘pravil’, ker sem želela povedati tako, kot je bilo opisano v tečaju. Vse mi je jasno, moram pa še malo bolj ponotranjit te namere, da jih bom znala povedati bolj lahkotno, spontano.

Presenetilo me je, kako zelo globok je lahko spletni krog z malo udeleženkami 🙂 Najprej se mi je zdelo, da krog, kjer smo samo tri, in je povrh še spletni, ne bo imel ravno nekega močnega efekta, pa sem se zelo zmotila. Smo lahko šle v bistvu še globlje, ker je imela vsaka res dovolj časa in prostora. In izkazalo se je, kako pomembno je jasno definirati čisto vse, v mojem konkretnem primeru recimo predmet pozornosti oz. ker ga nismo imele, skupni dogovor, kako vedeti, da je nekdo zaključil z govorjenjem in predaja besedo dalje.

Moje ključno spoznanje tega tečaja je, kako je struktura izjemnega pomena za svobodo in kako zelo pomembni so krogi – za izkušnjo prisotnosti, slišanosti, za zdravljenje. Sem mislila, da jaz nisem za kroge, ampak zelo sem. 🙂 Samo rabla sem najt svojo nišo, svojo ozko specifiko, skozi katero lahko pripravljam kroge in zdaj se jih že zelo, zelo veselim.


Pred izobraževanjem se nisem udeležila nobenega ženskega kroga po načelih Mother Nature, čeprav sem se preko socialnih omrežij kar nekajkrat srečala s povabili na druženje. Ob poplavi povabil sem takoj začutila neko povezanost, privlačnost in sebe celo videla kot voditeljico takega kroga. Ko sem zasledila izobraževanje za vodenje ženskih krogov, sploh nisem oklevala – takoj me je poklicalo.

Hvaležna sem, da sem se odzvala mojemu notranjemu klicu, saj sem od izobraževanja dobila veliko več, kot zgolj neko strukturo vodenja. Udeležila sem se štirih krogov, od tega enega tudi sama vodila. Tako da je samo izobraževanje obogateno z neprecenljivimi izkušnjami.

Spoznala sem strukturo vodenja kroga, kako poteka samo srečanje in se srečala z idejami, kako krog še domiselno zapolniti, da se doda še pikico na i, k povezanosti in čarobnosti, ki se običajno splete med udeleženkami na druženju.

Pomembna se mi zdi kultura skupine, štiri namere in zaupnost. Ne samo za ženske kroge, pač pa za vse nasploh v življenju. Govoriti iz srca, poslušati iz srca, nagovarjati esenco in biti spontan. To so veščine, ki jih je vredno vaditi. Zaupnost pri vsem pa je osnova.

Ker sem oseba, ki že vrsto let dela na sebi, so me ženski krogi pritegnili tudi iz tega vidika. Mnogo stvari se odpira, veliko je za opazovati pri sebi. Že na samem izobraževanju je bilo kar precej spoznanj.

Na izobraževanju sem srečala same prijetne udeleženke, med seboj smo se takoj povezale. Hvaležna za nova poznanstva. Verjamem, da se bodo zgodila kakšna srečanja tudi izven izobraževanja in ženskih krogov.

Voditeljica izobraževanja, Lara, je na izobraževanju poleg vsebine vnesla tudi veliko praktičnega znanja, ki je bilo še posebej dobrodošlo. In ogromno empatije in topline.

Verjamem, da bi bilo izobraževanje v živo še veliko prijetnejše, vendar ima »on line« svoje prednosti, predvsem pa lažjo in hitrejšo dostopnost, kar je pri mnogih ključnega pomena. Zaradi tega ne bi prav nič spreminjala.

Izobraževanje mi je dalo konkretne smernice in hkrati veliko (samo)raziskovanja. V bistvu mi je dalo veliko več, kot sem sploh pričakovala. In še vedno odzvanja. Hvaležna za vse, najbolj pa za ta del.

Hvala, Lara.

Sabina


ženski krog, karte Mother Nature, materinstvo, podpora mami, prvo leto mama